Rijd in stijl de winter in
We houden allemaal van de zomer: warme zonnestralen, zwemweer, buitenfeestjes - en je auto straalt in al zijn glorie in een mega coole zomeroutfit met topgestylde designvelgen. Helaas is dat binnenkort voorbij: Het koude seizoen, met zijn lelijke metgezellen van strooizout, mist, sneeuw en ijs lijkt ver weg, maar het komt eraan. De verstandige mens bereidt zich echter voor en wacht niet met het wisselen naar winterbanden tot de eerste sneeuw valt. Want dat kan niet alleen gevaarlijk zijn, het betekent ook pure stress voor jou, want de algemene regel voor de aanbevolen winterbandenperiode voor je met liefde gekozen zomervelgen is tussen oktober en Pasen.
Goed beschermd dankzij SRC-coating
Conventionele lichtmetalen velgen hebben moeite om de elementen te weerstaan zonder beschadigd te raken en tekenen van veroudering te vertonen: hun schoonheid vervaagt snel. Maar dat hoeft niet zo te zijn: DOTZ velgen krijgen de perfecte anti-verouderingsbehandeling door een speciaal proces - de SRC coating. Hierdoor kunt u zelfs in het koude seizoen met uw DOTZ droomvelg rijden en ook bij sneeuw en ijs stijlvol en trendy blijven.
SRC staat voor Salt & Sun Resistant Coating en is een speciaal proces dat je favoriete velg helemaal winterklaar maakt. De sleutel hier: de coating bestaat uit verschillende lagen die beschermen tegen UV-straling, steenslag zoals zout of grind en oxidatie. De eerste laag is een robuuste poederprimer die thermisch wordt gefixeerd op 210 graden Celsius. Daarbovenop wordt een moderne natte verflaag aangebracht die de kleur draagt. Na een grondige droogfase van deze laag worden tot twee extra lagen ultraharde blanke lak aangebracht - missie winterbescherming volbracht. Alle DOTZ velgen doorlopen dit proces. Of u nu kiest voor een donkere velgvariant of de voorkeur geeft aan een hoogglans afwerking, met de SRC behandeling ziet uw DOTZ velg er niet alleen sterk uit, maar is hij ook bestand tegen het gure winterweer.
Benadruk een sportieve winteroutfit met de DOTZ Spa dark
Met de zeer dynamische styling en het asymmetrische tienspaaks design van de DOTZ Spa dark benadrukt u de dynamiek van uw auto en uw band met de autosport. Ze zijn verkrijgbaar in afmetingen van 7,5x17" tot 8x19" en zijn ideaal voor compacte en middelgrote voertuigen. Dankzij ABE (Algemene Exploitatievergunning in Duitsland) kan het zonder bijkomende kosten op de meeste voertuigen worden gemonteerd. Als de Spa dark niet bij je smaak past, vind je in de DOTZ velgenconfigurator tal van spannende alternatieven voor elke voorkeur en voertuigklasse.
Hoe berg ik mijn zomervelgen correct op?
Je hebt je trouwe en mooie wintervriend gevonden in de configurator? Niet verwonderlijk met zo'n selectie. Maar wat nu? Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je zomervelgen de winter overleven en je auto die extra boost geven met Pasen. Voordat je de wielen opbergt, moeten ze grondig worden gereinigd. Hoe je dit effectief en correct doet, lees je in onze blog: Rim cleaning (dotz-wheels.com). Gebruik het reinigingsproces om een gedetailleerde visuele inspectie van de velgen en banden uit te voeren: Is het profiel nog voldoende diep - in België en Nederland bijvoorbeeld moeten zomerbanden een minimale profieldiepte van 1,6 mm hebben. Zitten er schroeven of spijkers in het rubber of zijn er tekenen van slijtage? In dat geval moet je overwegen om nieuwe banden te kopen. Autotijdschriften en autoclubs bieden waardevolle informatie voor de juiste bandenkeuze door middel van informatieve bandentests.
Je moet ook de velgen nauwkeurig onderzoeken: zelfs het gebruik van hogedrukreinigers op een te kleine afstand kan schade veroorzaken. Zijn er grote steenslagplekken te zien of is de lak beschadigd door het schrapen tegen stoepranden? Dit kan leiden tot aluminiumcorrosie, wat op zijn beurt gevaarlijke lekken kan veroorzaken. Wacht in elk geval niet tot de lente met reparaties.
En waar berg je de wielen op?
Een gemakkelijke manier om wielen tijdens de winter op te slaan is door gebruik te maken van bandenhotels. Als je genoeg ruimte hebt in je kelder of garage, kun je ze daar ook opslaan. Het belangrijkste is dat de wielen altijd horizontaal op elkaar gestapeld worden. Een ruimtebesparende oplossing zou een velgenstandaard kunnen zijn, maar de juiste muurhaken zijn ook geschikt om de kostbare wielen op te slaan zonder ze te beschadigen in de winter. Om de banden zelf te beschermen, is het aan te raden om de luchtdruk tijdens de opslagperiode met 0,5 bar te verhogen.
Winterbanden? Reken maar.
Door de temperatuur en de weersomstandigheden in de winter is het verplicht om van zomer- op winterbanden over te schakelen. In Oostenrijk is dit het geval tussen 1 november en 15 april. Grip, handling en remprestaties moeten ook bij lage temperaturen intact blijven. Het rubbermengsel in winterbanden is zachter, waardoor je auto beter op koers blijft. Bovendien biedt een grotere profieldiepte betere grip, waarbij de lamellenstructuur een positieve invloed heeft op de remweg.
Banden komen in aanmerking als winterbanden als ze de symbolen "M+S", "M.S." of "M&S" dragen. Een extra sneeuwvloksymbool of alleen een sneeuwvloksymbool zijn ook voldoende. We raden echter niet aan om te wachten op de eerste sneeuwval. Je kunt het beste van tevoren een afspraak maken om je banden te wisselen.